Naar boven

Wie zoet is krijgt warme voeten

Door John Roelands


Tips voor warme voeten én voor de feestdagen

De laatste maand van het jaar staat voor de deur. Naast feestdagen brengt die maand meestal ook kou mee. En dat betekent voor velen helaas ook: koude voeten. Daarom geef ik je tips om koude voeten te voorkomen én cadeautips voor de man of vrouw die alles al heeft.

Waarom heb je koude voeten?
Koude voeten. Nee, je gaat heus niet dood van een paar ijsklompjes aan je benen, maar prettig is anders. Maar waarom worden juist die voeten zo koud?

Als het koud is, komt je lichaam in actie. Het wil namelijk zoveel mogelijk warmte vasthouden en daarom trekken de bloedvaten in je huid samen. Dat zorgt ervoor dat de bloedcirculatie minder wordt. Dat merk je als eerste in je handen of voeten. Het lichaam kiest er namelijk voor de bloedcirculatie van belangrijke organen als je hart of je longen op peil te houden.

Zo, nu ken je de oorzaak van koude voeten. Maar wat doe je er aan?


Koude voeten voorkomen

Ik heb er wat bronnen op nageslagen. De geleerden zijn er nog niet over uit of we een strenge winter krijgen. Voor degenen die altijd koude voeten hebben en voor degenen die voorbereid willen zijn, omdat er dit jaar heel veel eikels zijn (van de eikenbomen bedoel ik dan hè),
vier tips om koude voeten te voorkomen.  

1. Draag de juiste schoenen

Heus niet omdat het mijn stokpaardje is, maar de juiste schoenen zijn het halve werk om je voeten warm te houden. Schoenen die knellen, maken de bloedcirculatie nog minder. En die was al minder bij lagere temperaturen, weet je nog? Een stevige zool laat de kou minder snel door. Goed-isolerend én ademend materiaal, zoals leer, helpt ook om je voeten warm te houden.

2. Draag goede sokken

Weg met die synthetische bullen. Een goede sok is van katoen of van wol. Een wollen sok gaat prima in een hoge veterschoen. Heb je schoenen aan waar zo’n dikke sok niet in past, draag dan twee paar dunne katoenen sokken over elkaar. Zo bouw je een warmtebuffer. Let er wel op, dat er niets knelt. Dan ben je weer terug bij af.  

3. Blijf in beweging

Om de bloedcirculatie zoveel mogelijk te stimuleren, moet je in beweging blijven. Als je zit, zorg je dat je ieder half uur gaat wandelen. Dat doe je ook als je bijvoorbeeld langs het sportveld staat. Ga nooit met je benen over elkaar zitten. Dat belemmert alleen maar de doorbloeding naar je voeten.

4. Start met warme voeten

Het lijkt zo logisch. Wie start met koude voeten, zal ze ’s winters buiten niet opwarmen. Zorg dus dat je binnenshuis lekkere warme voeten hebt. Maar je wil niet een hele dag op hakken of op je werkschoenen door het huis banjeren toch? Pantoffels of slippers zijn dan een uitkomst.

Pantoffels? Die trek ik niet aan!

Ik weet het. Bij het woord pantoffels denk je aan een oma in een gebloemd schort die door het huis sloft. Of aan een vrouw in een roze velourshuispak en grote dierenkopsloffen. Zet dat beeld uit je hoofd. Denk aan behaaglijkheid, warmte en comfort. Klinkt goed, toch?

Een goede pantoffel is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals leer, vilt of wol. Of het nu een instapmodel is of een muil. De natuurlijke materialen warmen je voeten op en bevorderen de bloedcirculatie. Twee vliegen in één klap.

De pantoffel moet niet te strak zitten, anders knelt ze je bloedsomloop af. Een flexibele zool zorgt dat je voet kan bewegen en dat is ook weer goed voor de bloedcirculatie. En wanneer je pantoffel een goed voetbed heeft, dan heb ik er geen bezwaar tegen als je die lekker een hele dag draagt in huis.

Uitgebreide collectie dames- en herenpantoffels

Bij Van Meer Schoenen vind je een uitgebreide collectie dames- en herenpantoffels van Rohde. Dit bekende Duitse merk maakt al 150 jaar hoogwaardige pantoffels mét een voetbed en van goede materialen. Kiezen voor Rohde is kiezen voor comfort.

Voor dames hebben we ook instapmodellen van Wolky, Stuppy en Finn comfort in de collectie.
De heren houden het behaaglijk in huis met een leren muil van het Duitse merk Helix of het Nederlandse Amako, van dezelfde Nederlandse fabriek als de Personal Pairs.

En: mooie sokken! 

Wist je dat de sok één van de eerste kledingstukken is, die de mens uitvond om zich warm te houden en te beschermen? In onze winkels hebben we sokken van het Zweedse merk Topeco. Dat zijn mooie en goed passende sokken in effen kleuren of leuke patronen en gemaakt van natuurlijke materiaal zoals wol, katoen of bamboe. Denk eens aan een sok met een print die onder je cropped broek uit je veterschoenen piept. Leuk, voor zowel dames als heren!


Kadotips voor de feestdagen


Behalve koude voeten brengen november en december ook gezelligheid met zich mee. Sinterklaas, Kerstmis en Oud&Nieuw. Allemaal momenten om elkaar te verrassen met cadeautjes. Help, welk cadeau moet je nu weer bedenken voor je man/vrouw/ouders/opa en oma?Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar vanaf de tijd dat kinderen niet meer met speelgoed spelen, heb ik steeds meer moeite met het vinden van leuke cadeaus. Dan val je automatisch in de ‘zachte pakjes’, zoals wij dat thuis noemen. Dat zijn de nuttige presentjes, zoals handschoenen of theedoeken.


Verras haar dit jaar eens met een paar heerlijk warme pantoffels en schenk hem goede muilen . Ook met een paar mooie sokken maak je als Sint of Kerstman goede sier.Extra service: Sint- en Kerstgedicht

Van Meer Schoenen zou Van Meer Schoenen niet zijn, als we niet wat extra service geven bij al deze tips voor warme voeten en December-cadeaus.

Daarom tot besluit, twee fijne gedichtjes om je mooie cadeau compleet te maken.Gedicht bij pantoffels

In deze winterse decemberdagen

wil de kou je nog weleens plagen.

Een dikke vest of trui met sjaal

verjaagt de kou, maar niet helemaal

Want diedringt bijtend en gemeen,
door tot in de kleinste teen.

Jij loopt een hele dag het vuur uit je sloffen

dan wil je ’s avonds behaaglijk op de bank kunnen ploffen

Genietend van rust en stilte,

maar niet in rillerige kilte.

Start bij de basis, tipt Sinterklaas,

Dan pas ben je de kou de baas.

Sint heeft kosten noch moeite gespaard,

en ging uit winkelen met zijn paard.

Met dit cadeau kun jij voortaan de kou goed weren,

dat gaan jouw onderdanen zeer waarderen.

Gedicht bij sokken
In deze tijden van overvloed
is het goed om eens stil te staan bij wat er echt toe doet.
Het hoeft niet altijd mooier en groter,
origineler of idioter.
Het is toch het gebaar dat telt?
en dat idee vergaat in al het cadeaugeweld.
Daarom koos Sint/de Kerstman dit jaar een pakje
klein maar fijn,
waar je vast heel blij mee zult zijn.
it cadeau geeft je een warm gevoel
Pak het maar snel uit, dan begrijp je wat ik bedoel.


Fijne feestdagen!