Naar boven

Waarom vrouwen zoveel schoenen (nodig) hebben

Door John


En welke schoenen niet mogen ontbreken in je collectie

Er zijn vele dingen die mannen –nog steeds- niet van vrouwen begrijpen. “Waarom zeggen ze het omgekeerde van wat ze bedoelen?” en “Waarom moet alles direct gebeuren?” De antwoorden daarop ben ik nog aan het zoeken. Maar toevallig weet ik wel het antwoord op de vraag “Waarom hebben vrouwen zoveel schoenen?”

Het is té makkelijk om in vooroordelen te praten. Zo van vrouwen dit en vrouwen dat. Daarom eerst een paar schoenenfeitjes.Schoenenfeiten
Want hoeveel schoenen heeft de Nederlandse vrouw eigenlijk? Enig zoekwerk op internet levert verschillende aantallen op. Het houdt het midden tussen de 17 en 35 paar schoenen per vrouw. In het programma ‘Leer mij vrouwen kennen’ noemen ze schoenen ‘de nummer-1-obsessie van vrouwen’. Zij komen uit op 26 paar schoenen per vrouw.

Veel? Die 26 paar zijn peanuts vergeleken met het aantal schoenen dat Imelda Marcos, echtgenote van de voormalige Filipijnse dictator, bezat. Ruim 7500 paar schoenen stond er in haar kasten, terwijl de bevolking van haar land crepeerde van de honger. Maar de Amerikaanse Darlene Flynn slaat echt alles. Zij bezat 16.400 paar schoenen en mocht daarom haar naam toevoegen aan het Guinness Book of World Records. Waarom zij van schoenen houdt? “Ze zijn prachtig en vrouwelijk”, is haar antwoord. En mijn ervaring is: de meest simpele antwoorden, zijn waar.

Wat doen schoenen met vrouwen?

Bij iedere set kleding hoort een ander paar schoenen, vindt een vrouw. Bij die ene broek draagt ze dus niet dezelfde schoenen als bij die jurk. Sterker nog, die blauwe sneakers die ze onder haar skinny jeans draagt, passen echt niet onder haar crèmekleurige baggy jeans. En zeg nu zelf, die hoge hakken die ze af en toe aantrekt, staan toch wel verdomd fraai. “Ja maar”, hoor ik je denken, “waarom zoveel?” Wij mannen zeggen toch altijd ‘ja’ op de vraag of ze er mooi uitziet. Wij weten namelijk wat er komt als we geen ‘ja’ zeggen! Maar dat is weer een ander verhaal.

De vraag is niet wat vrouwen met zoveel schoenen doen, maar wat schoenen met vrouwen doen. Dat is namelijk een feit. Nieuwe schoenen doen iets met vrouwen. Meer dan een nieuwe broek of truitje.

Schoenen kopen geeft hetzelfde gevoel als chocolade eten. Bij het eten van chocolade komt er een stofje vrij –endorfine- en dat geeft vrouwen een gelukkig en blij gevoel. Pluspunt: schoenen kopen levert geen calorieën op.Schoenen geven zelfvertrouwen. Met mooie en bij haar outfit passende schoenen voelt een vrouw zich zekerder. Bovendien maakt het bij schoenen passen niet uit of je een paar pondjes zwaarder bent geworden. Je schoenmaat blijft gelijk. Ook dat maakt haar blij.


Schoenen kopen is hetzelfde als een workout. Uit onderzoek blijkt dat de hartslag van vrouwen verhoogt bij het kopen van schoenen. Zelfs zoveel dat het gelijk is aan 5 minuten trainen in de sportschool. En ook dat draagt weer bij aan happy feelings.Zo mannen, ik hoop dat jullie met mijn uitleg iets meer van de vrouw en haar schoenen begrijpen. Overigens zie ik steeds meer mannen die niet langer met slechts twee paar schoenen door het leven gaan. Ik zeg: een goed teken! Verschillende sneakers, een hoge veterschoen, slippers voor de zomer, mooie brogues voor onder je pak en een personal pair om eens lekker uit te pakken. Het wachten is op wetenschappelijk onderzoek naar dat fenomeen.Met deze 5 schoenen zit je altijd goed

Voor de vrouwen heb ik eveneens tips. Want de 26 paar schoenen die een Nederlandse vrouw gemiddeld heeft, is niet voor niets een gemiddelde.

Als je van de vijf soort schoenen hieronder een paar in je kast hebt, hoef je nooit in paniek te raken (“Ik heb niets om aan te trekken!”). Deze schoenen passen altijd bij één van je outfits.


1. zwarte pump

Zoals de LBD (little black dress) voor je kledingkast is, geldt een klassieke zwarte pump als musthave voor iedere vrouw. Met deze schoen zit je altijd goed. Niet alleen voor onder je zwarte jurkje. Trek je zwarte pumps aan onder een jeans of bikerbroek en je creëert meteen een andere look.


2. laarzen

Een mooie laars is goud waard. Of dat nu een lang model is of de kortere enkellaarsjes. Als je van beide soorten een paar hebt, zit je zeker safe, want je kunt ze eigenlijk overal bij combineren. Jurk of rok? Yep! Skinny jeans? Check! Leren broek? Ook!


3. sneakers

Eigenlijk hebben sneakers geen uitleg meer nodig. Ze zijn comfortabel en geven je outfit een lekker sportieve twist. Die mogen dus zeker niet ontbreken in je collectie. Er zijn dit seizoen zoveel leuke kleuren en printjes, dat ik best begrijp dat je moeilijk kunt kiezen. Misschien toch maar twee paar doen?


4. slipper of sandaal

Voor de zomerse dagen is een luchtig schoentje nodig. Een mooie slipper of sandaaltje biedt uitkomst. Een sandaaltje is net wat meer gekleed dan een slippertje en geeft ook wat meer steun. Netjes onder een lange linnen broek, zwierig onder een maxi-jurk en lief onder een mooie jumpsuit.


5. bescheiden hak

Ik snap wel dat je niet hele dagen op hakken kunt lopen. Daarom mag een bescheiden hakje evenmin in je collectie ontbreken. Een hakje staat vaak net wat mooier dan een platte schoen. En je kunt er alle kanten mee uit.

Dus dames, check of je deze top 5-schoenen in de kast hebt.

Mis je iets? Kijk eens in onze collectie.Als uitsmijter, geef ik je nog één bonustip voor een paar schoenen die eigenlijk iedere vrouw moet hebben. Een stilettohak.

Doe eens gek! Omdat je soms echt eens uit wil pakken. Of groter wil lijken. Of gewoon voor op het nachtkastje.