Naar boven

Tips en weetjes over kinderschoenen meten, passen en kiezen

    Door Hans van Meer

Alles voor ‘t jong

Kleine Uggs, mini-Adidasjes of metallic ballerina’s. Kinderschoenen zijn al lang niet meer zo duf als in onze tijd. Hoe goed zijn die hippe schoenen eigenlijk voor de kindervoetjes die in de box trappelen, net leren lopen of buiten gaan ravotten?


Jouw kind is natuurlijk het liefste, leukste en grappigste kind van de wereld. Daarom verdient hij of zij de allerleukste schoenen van de wereld. Als beste ouder van de wereld is alleen het allerbeste goed genoeg voor jouw kind. Je geeft ze veel aandacht, gezond eten, mooie kleding. Alleen die schoenen, dat blijft een lastig dingetje. Want goede schoenen zijn duur, niet zo hip en na een paar maanden alweer te klein. Misschien heb je een punt. Maar waar denk je dat jouw kind meer last van heeft? Als de tere kindervoetjes in te kleine schoenen zitten opgesloten of wanneer de beentjes in een iets te korte broek staan. Waar let je op bij de aankoop van kinderschoenen, van box tot speelplein?

Babyschoen

Een baby loopt niet. Toch wil je die kleine voetjes beschermen en warm houden. En vergis je niet, de spieren zijn aan het groeien en kracht aan het ontwikkelen. Een beetje ondersteuning kan geen kwaad. Kies daarom voor (ruime) slofjes van zacht materiaal zoals stof of soepel leer.
    

Eerste loopschoentje

Wanneer jouw kindje gaat oefenen met lopen, kan dat heel goed op blote voeten. Ook noppensokken zijn ideaal om de eerste voorzichtige stapjes langs de bank of de tafel te zetten. Voor buitenshuis kies je een schoentje met een buigzame zool. Zo’n zool zorgt voor een goede afwikkeling van de voet, voor meer grip en schokdemping. Dus helaas voor ubercoole sneakers. Daar kun je beter nog even mee wachten.

Heeft jouw kind steeds minder jouw ondersteuning nodig om zelf te lopen, dan is het tijd voor schoenen die hem of haar een handje helpen bij lopen. Let bij je aankoop op:

  • Lengte: zorg dat je ongeveer 1 centimeter ruimte bij de teentjes overhoudt voor de groei van de voet. De breedte/wijdte is ook belangrijk. Er moet geen gapend gat tussen schoen en voet zitten.
  • Sluiting: om de voetjes stevig te laten staan, moet de schoen goed aansluiten bij de hiel. Ook een hoge sluiting op de wreef is belangrijk. Zo ontwikkelt jouw kind een goed looppatroon en een goede houding. Hoewel klittenband heel handig lijkt, kun je veterschoenen veel beter passend om de voetjes laten sluiten.
  • Zool: een buigzame zool blijft belangrijk voor de voetafwikkeling. Je wilt niet dat jouw kind de voetjes hoog moet optillen om vooruit te komen.
  • Materiaal: voeten willen ademen. Schoenen van een natuurlijk materiaal, zoals leer, zijn daarom het beste.

Kinderschoen

Nu ze het lopen volledig onder de knie hebben, gaan kinderen rennen, springen, huppelen en hinkelen en wat al niet meer. Een goede kinderschoen biedt ondersteuning, maar is soepel, zodat je ondernemende kind alle capriolen kan uithalen.

Uiteraard zijn de juiste lengte en breedte belangrijk. Kies het liefst een schoen die met leer gevoerd is. Ook kindervoeten willen niet in een zweethut zitten. Bovendien kan een leren schoen wat hebben. Wel zo prettig als in plassen stampen of ravotten op het schoolplein een van de favoriete bezigheden van jouw kind is. Een verstevigde, maar geen harde, hiel zorgt ervoor dat je kind recht staat en niet te snel vermoeide voeten krijgt.

Maar wanneer kunnen die leuke sneakers of prinsessen-ballerina’s dan aan? Die hippe schoenen zijn prima als afwisseling, zolang het hielstuk maar goede ondersteuning biedt en er een voetbed in zit.

Kindervoeten groeien snel

De meeste kinderen in Nederland worden geboren met gezonde voeten. Waar komen dan de voetklachten op volwassen leeftijd vandaan? Niet goed passende schoenen zijn een belangrijke oorzaak van die klachten. Meet de voeten van je kind regelmatig. Die kleine voetjes groeien in hun eerste 3 levensjaren als kool. Gemiddeld wel 3 schoenmaten per jaar! Bij kleuters van 4 en 5 jaar groeien de voeten zo’n 2 maten per jaar. Daarna gaat de groei minder hard. Maar dat betekent niet dat je kunt wachten met meten totdat de schoenen versleten zijn.

Voeten meten

In onze winkels meten we graag de voetlengte én voetbreedte van jouw kind. Tussendoor kun je ook gemakkelijk zelf controleren of de schoenen nog goed passen. Gaat je kind ineens veel struikelen? Dan is het goed mogelijk dat de schoenen te klein zijn.

Dat kun je simpel checken door naar de voetafdruk op de uitneembare binnenzool te kijken. Of je houdt de binnenzool simpelweg tegen de onderkant van het voetje. Als de teentjes de rand van het zooltje raken, dan is het hoog tijd voor een grotere maat. Dit is ook een handige manier om te zien of jouw kind de schoenen van zijn grote broer of zus kan dragen. Het is een beetje afhankelijk van hoe ‘wild’ de vorige eigenaar met zijn of haar schoenen heeft gedaan. Zolang de hielsteun nog stevig is en de zolen niet ongelijk zijn afgesleten, kunnen schoenen best een tweede ronde mee.

Denk je dat je de juiste maat hebt, maar merk je dat je kind ‘sloft’, dan lijkt het erop dat de schoenen te groot zijn. Nog een paar maanden wachten dan!


Schoenmaat tabel

De schoenmaat van je kind kun je thuis ook met pen en papier meten.

  • Leg een vel papier op de grond, tegen de wand
  • Laat je kind met blote voeten op het papier staan, met de hiel tegen de muur (niet tegen de muur hangen; rechtop staan).
  • Zet een streep bij de langste teen.
  • Meet hoeveel mm dat is, tel daar 10 mm bij op voor de groeiruimte.
  • Meet altijd beide voeten, want er kan verschil in zitten.
  • Ga uit van de grootste voet en kijk in de tabel welke schoenmaat daarbij hoort.

Maat Milimeters
18 106-112
19 113-118
20 119-124
21 125-131
22 132-137
23 138-143
24 144-150
25 151-156
26 157-162
27 163-169
28 170-176
29 177-182
30 183-189
31 190-196
32 197-203
   


Liever nog, zien wij de voetjes "life". De maat op een schoen is een indicatie. De ene schoen kan groter uitvallen dan de andere. Kijk dus vooral goed hoe de schoen aan de voet van je kindje zit en
hoe hij of zij ermee loopt.

Lekkere lenteschoenen

Twijfel je over de juiste maat of pasvorm? Kom dan naar onze winkels in Sprundel en Rijsbergen. Wij meten de voeten van je kind vakkundig op en adviseren je welke schoen het beste past bij zijn of haar voeten.

Kun je meteen onze nieuwe voorjaarscollectie kinderschoenen bekijken. Zoals de coole stappers voor jongens en meisjes van Develab, de Italiaanse Romagnoli voor hippe meiden of Antony Morato voor the boys. Voor de allerkleinsten hebben we Jochie, Bunnies, Baby Dutch en Freaks in huis.