Naar boven

Schoenentrends 2016 vs 1936


Door Hans van Meer

Herken jij trends van nu uit de schoenmode van 80 jaar geleden?
Tachtig jaar geleden legde Jan van Meer de basis voor onze schoenenzaken. We vieren dit jaar ons 80e verjaardagsfeestje! Een mooi moment om de schoenentrends van dit voorjaar te vergelijken met wat dames in de jaren dertig van de vorige eeuw droegen.In deze tijd van crisis komt de vergelijking met de jaren dertig van de vorige eeuw regelmatig om de hoek. Die wereldwijde crisis begon immers ook met omvallende banken in de Verenigde Staten. Toch schijnt de vergelijking daar volgens de economen mee op te houden. Wat denken de mode-deskundigen daarvan?

Slechte economie, lange rokken

Dat de economie de mode beïnvloedt is al lang bekend. Zo beweerde econoom George Taylor al in 1926 met zijn hemline index. dat hoe dieper de crisis, hoe langer de rok is. (‘hemline’ betekent ‘zoom’)

Klompen

Die crisis was overigens voor mijn opa wel de reden om zijn zaak te starten. Hij startte alleen niet met schoenen. Schoenen –en zeker leren schoenen- droegen in die tijd maar weinig mensen in Rijsbergen en omstreken. Heren, dames en kinderen liepen vooral op klompen. Jan van Meer fietste met een mand vol houten schoenen de boeren in de wijde omgeving af. Vanaf 1940 hadden Jan en zijn vrouw Geertruida een winkel in Rijsbergen. Klompen voerden nog steeds de boventoon, aangevuld met wat canvasschoentjes, plastic sandalen en rubberlaarzen.

Mode jaren ‘30

Natuurlijk was er wel mode in de jaren ’30. In dit –best wel komische- filmpje uit 1932 van een modeshow in Amsterdam zien we vooral lange (crisistijd!) jurken en mantels met bontkragen.

Trends voorjaar 2016

Helaas zijn er in het filmpje geen schoenen te zien. Daar ben ik dus nog eens verder ingedoken. Aan de hand van de trends in damesschoenen voor het voorjaar 2016 onderzocht ik wat er na 80 jaar nog steeds (of weer) alive and kicking is in de schoenmode.Get sporty

Sportief blijft hot dit voorjaar. Witte sneakers. Sneakers met een printje. Metallic sneakers. You name it. Zo’n comfy schoen blijft top onder een jeans of een nette pantolon met blazer. Combineer eens een sportschoen met een leren rok en sweater. Ook de slip ons doen mee in dit thema. Lekker makkelijk, zonder veters strikken. Tevens zien we opvallend veel opvallende (witte) zolen.

Ook in de jaren dertig waren witte schoenen geliefd en je zag schoenen in canvas. Dat was niet zo zeer vanwege de sportieve look, maar omdat leer duur was in die tijd. Eind jaren dertig zie je ook de eerste slip ons, zij het voor mannen.


Lovely summer

Oh la, la, wat een mooie zomer wordt het. Met bloemenprints, ruches, soepel vallende stoffen en pasteltinten. Van lichtgeel tot de Pantone-kleuren van het jaar
roze en blauw. Een op en top vrouwelijk thema met romantische invloeden.

Onder die kleding horen natuurlijk slippers, sandaaltjes en espadrilles. Plat of hooggehakt. Het ligt aan jouw mood. Probeer eens een net veterschoentje onder je soepelvallende rok. Ook dat is romantiek!

De jaren dertig kenden eveneens een vrouwelijke mode. Wel kwam er een duidelijker onderheid tussen kleding voor overdag en avondkleding. Steeds meer vrouwen moesten gaan werken. Zij hadden behoefte aan eenvoudige en praktische kleding. De avondkleding daarentegen was glamoureus en vrouwelijk. Een grote trend was de laag uitgesneden rug en nieuwe stoffen, zoals metallic lamé, kwamen op.

De dames droegen daarbij vooral heel hoge hakken en schoenen van bijzondere materialen zoals slangen- en krokodillenleer. Hoge hakken zien we nu steeds meer terugkomen. Net als de printjes van dat exclusieve leer (en gelukkig niet het leer zelf!).Gorgeous 70’s

Vorig jaar werd het al voorzichtig ingezet. Deze zomer herleven de jaren zeventig helemaal. Met button down rokjes – zo’n rokje met knopen vanaf je navel naar beneden- en de op-en-top zomeritems als soepelvallende maxi-jurken, kimono’s en boho-bikini’s!

Slippertjes liggen voor de hand. Denk eens aan laarsjes. Platte laarsjes, laarsjes op een hakje, laarsjes met een printje en natuurlijk mogen suède laarsjes met franjes niet ontbreken. Met een button down jeansrokje, een wijde witte off-shoulder bloes (trend-alert!) en leuke laarsjes ben je super fashionable.Beautiful basics

Rechte lijnen en perfecte snit in de basiskleuren zwart, wit en natureltinten. Een simpele look en daarom onmisbaar in je garderobe. Zoals Mad Men’s Don Draper zegt: “Make it simple. But significant.”

Met een sneaker of slip on maak je dit thema sportief. Draag er een lichtgekleurd veterschoentje met geperforeerde neus onder om het zakelijker te maken. Of ga voor sensueel met een hooggehakte sandaal met open neus en hiel.

Hoe ga jij deze basislook veelzeggend maken?

Heb jij al wat moois in de nieuwe collectie gespot?

Zo zie je maar dat sommige trends van 80 jaar terug nog steeds levend zijn. Je hoort mij niet zeggen dat de geschiedenis zich herhaalt. Ze vernieuwt zich keer op keer. Net als onze winkels en onze collectie. Zien we je snel om de nieuwste modellen te passen?