Naar boven

Protect, clean, feed, repeat!

Door Hans


Tips voor onderhoud van je schoenen
Onderhoud van schoenen. Het is niet zo’n sexy onderwerp. Maar als je je schoenen zo lang mogelijk mooi wilt houden, dan moet je daar wel wat voor doen!

Moeilijk? Veel werk? Helemaal niet. Met de volgende drie stappen ben je er al. Inclusief bonus-tips voor schoenonderhoud.
Schoenen onderhouden. Het is net als auto’s wassen. De één noemt het een noodzakelijk kwaad. Voor de ander is het een meditatief moment of nuttige invulling van zijn zaterdagochtend.
Volg deze drie stappen en je nieuwe schoenen blijven er als nieuw uit zien.


Stap 1: bescherm je schoenen
Nieuwe schoenen spuit je in met een impregneerspray. Daarmee geef je je schoenen een beschermlaagje tegen vuil en water.

Wanneer je schoenen in onze winkels koopt, geven wij je deze service. Daarna is het

belangrijk het impregneren regelmatig te herhalen. Voor lederen schoenen adviseren wij deze één maal per maand te impregneren. Suède of nubuck schoenen raden wij aan vaker te impregneren. Zeker in de maanden van regen- of sneeuwbuien.

Impregneren doe je het liefst buiten. Houd de spuitbus op een afstand van ongeveer 30 centimeter en verdeel de spray gelijkmatig over de schoen. Zorg altijd dat de schoen schoon is, voordat je de spray gebruikt. Laten drogen en je schoenen kunnen weer wat vuil en nat hebben.


Stap 2: reinig je schoenen

Schoenen heb je om te dragen en het is onvermijdelijk dat ze vuil worden. Zeker in de maanden met regen, sneeuw en natte bladeren op de trottoirs. Reinig je schoenen daarom regelmatig.

Regelmatig reinigen

Laat je schoenen goed drogen als ze nat zijn. Zet ze nooit bij de radiator of de kachel. Dan drogen ze te snel en kan het leer gaan scheuren. Borstel daarna het vuil met een zachte borstel van de schoenen. Voor suèdeschoenen gebruik je een speciale suède-borstel. Borstel ook de randen bij de zolen goed schoon, zodat zich daarin geen vuil ophoopt.

Vlekken verwijderen
Hoe goed je ook oplet, soms krijg je toch vlekken in je schoenen die niet 1,2,3 te verwijderen zijn.

In ons assortiment hebben we verschillende middelen om vlekken van leer te verwijderen. Verder wil een sopje van lauwwarm water en een fijnwasmiddel werken bij bijvoorbeeld witte kringen van (pekel)zout of een vetvlek. Voor alle vlekken geldt, zo snel mogelijk handelen en deppen (niet teveel wrijven).

Met een suède-gum kun je vlekken van suède halen. Ga voorzichtig te werk, om beschadiging te voorkomen. Pep de kleur daarna weer op met suède-spray of met een flacon met depper. Even laten drogen en zacht opborstelen.

Vlekken op nubuckschoenen kun je met een nubuckblokje behandelen. Daarna behandel je de schoenen met een depper in de goede kleur om de kleur op te frissen.

Na het reinigen altijd de schoenen weer voeden en beschermen!

Deze tips zijn voor schoenen van leer bedoeld. Maar hoe reinig je sneakers en gympen? Op internet lees je veel dat je dat het best in de wasmachine kunt doen. Dat is niet ons advies. Je hebt dan kans dat de zool los laat of dat –afhankelijk van het merk sneaker- het contrefort verpulverd. Met een lauw sopje van een fijnwasmiddel en een zachte borstel kun je veel bereiken. De schoenen daarna goed laten drogen. Als de witte randen van sneakers echt heel vuil zijn geworden, kun je –met cif of soda ze weer wit maken. Pas op dat deze middelen niet op de schoen zelf komen. Dat geeft namelijk vlekken. Als ik eerlijk ben, vind ik een smetteloos spierwitte rand niet fraai. Je mag toch zien dat je schoenen draagt?

Stap 3: voed je schoenen

Om te zorgen dat je schoenen soepel en glanzend blijven, is het belangrijk dat je ze voedt. Schoensmeer zorgt ervoor dat het leer niet uitdroogt. Gebruik het liefst een schoensmeer in dezelfde kleur als de schoen. Eventuele kleine beschadigingen camoufleer je daar ook mee.


Hoe poets je schoenen?

- Zorg dat je schoenen schoon zijn. Zie de vorige stap.

- Het best breng je schoensmeer aan met een borstel. Je krijgt dan ook geen vieze vingers.

- Gebruik niet teveel schoensmeer. Leer moet kunnen blijven ademen.

- Zorg dat je de hele schoen, inclusief het randje bij de zool, goed insmeert.

- Met een borstel poets je de schoensmeer stevig uit.

- Laat het een kwartier intrekken en poets vervolgens de schoenen met een doek (bijvoorbeeld een oud t-shirt) op. Dan blinken ze weer als nieuw.

Voor lakschoenen gebruik je een speciale lakolie en voor schoenen van nubuck is er nubuck-schoensmeer verkrijgbaar. Voor suède schoenen heb je eigenlijk geen schoensmeer of -olie nodig. Als de kleur van het suède vervaagt, kun je de schoen inspuiten met een renovator op kleur.

Herhaal
Als je deze drie stappen regelmatig herhaalt, zul je zien dat je schoenen langer mee gaan.

Bonus-tips om je schoenen mooi te houden
Je kunt nog meer doen om te zorgen dat je schoenen mooi blijven en prettig blijven dragen.

Wissel dagelijks je schoenen. Ook al denk je dat je geen zweetvoeten hebt, alle voeten verliezen veel vocht op een dag. Al dat vocht komt in je schoenen terecht. Geef ze minstens een dag om dit te verwerken. Anders loop je het risico op stinkende schoenen.
Schoenen hebben ventilatie nodig. Berg ze daarom niet op in een afgesloten hoes of doos.
Met schoen- en laarzenspanners blijven je schoenen en laarzen beter in model.
Open de sluiting van je schoen zover mogelijk bij het aantrekken. Of gebruik een schoenlepel. Zo voorkom je dat je de hielen intrapt. Ingetrapte hielen geven niet meer de steun die je nodig hebt.
In een regenbui beland en je schoenen door- en doornat? Stop ze vol met oude kranten. Deze absorberen het vocht. Zet schoenen nooit bij een warmtebron (zoals een verwarming of de kachel) om ze te drogen. Het leer wordt er hard van en het kan scheuren. Deze tip zorgt ook voor langer plezier van je voetbalschoenen.

Groot assortiment onderhoudsmiddelen
Van Meer schoenen biedt een groot assortiment onderhoudsmiddelen van het merk BAMA. Dit wereldwijd bekende merk staat bekend om zijn goede kwaliteit.
Iedereen praat over het weer. Wij niet. Aldus Bama.

https://www.youtube.com/watch?v=CZmerKRnibI&list=FLH4l6y54NZMpu8FVeY5BXfA&index=1

Als je schoenen je lief zijn, onderhoud je ze goed. Wij adviseren je graag over de juiste onderhoudsproducten voor jouw schoenen.
Kijk ook eens op de website van Bama