Naar boven

Laat me je schoenen zien en ik weet wie je bentDoor Jolanda Roelands-van Meer

De psychologie van schoenen

Ogen zijn de spiegels van de ziel, is een bekende uitdrukking. Werp een volgende keer eens een blik naar de grond, in plaats van in die poppetjes te kijken. Want wist je dat je aan de soort schoenen kunt zien met wat voor type man of vrouw je te maken hebt?

Glimmend gepoetste schoenen voor de Perfectionist -

De Perfectionist houdt van orde, netheid en volmaaktheid. Dat geldt ook voor zijn of haar schoenen. Je zult een perfectionist niet snel met een paar platte schoenen onder een klassieke jurk zien. Of in brogues met kale neuzen onder een business suit. Misschien heeft deze persoon zelfs wel een kleine (onschuldige) tic. Bijvoorbeeld dat ze altijd eerst de linkerschoen aan trekt. Of dat zijn veters tot op de millimeter gelijk geveterd zijn. Omdat de schoenen in ieder geval zijn of haar outfit moeten matchen, heeft de perfectionist een redelijk brede collectie schoenen. En ze zijn stuk voor stuk keurig gepoetst.

Sandalen voor de Helper

Dit warme en verzorgende type mens is heel sociaal. Ze helpen een ander graag. Veel liever dan dat ze zichzelf helpen. Schoenen zijn voor hen een hulpmiddel waarop ze de hele dag in touw kunnen zijn voor die ander. Hoe de schoen er uit ziet, is voor hen minder van belang. Op sandalen of wandelschoenen kan de Helper goed vooruit. Er knelt niets, geen last van onhandige hakjes zodat ze snel vooruit kunnen naar de volgende behoeftige persoon en met een voetbed erin hebben ze ’s avonds geen last van vermoeide benen. Zo kunnen ze de volgende dag weer klaar staan voor iedereen.

Hoge hakken voor de Presteerder

Optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht. De Presteerder zet alles opzij om succesvol te zijn. IJdel zijn ze ook. Sommigen noemen hen een ‘streber’. Daar ligt de presteerder niet wakker van. Het doel heiligt de middelen. En schoenen zijn zo’n middel. Met haar hoge hakken onder de knielange kokerrok en zijn penny loafers sokloos onder de cropped pants managen ze hun zaken, verkopen ze hun items en ‘rulen’ ze ‘the world’.

Prints en kleurtjes voor de Romanticus

Draagt er iemand in jouw vriendenkring vaak schoenen met een printje, een bijzonder kleurtje of in een opvallend model? Dikke kans dat het een romanticus is. Deze personen zijn gevoelig van aard. Ook zijn ze scherpzinnig en vaak artistiek aangelegd. Ze voelen zich uniek en willen ook als zodanig gezien worden. Dat uiten ze onder andere met hun schoenen. Bijvoorbeeld met een extravagant paar ‘zelf ontworpen’ veterschoenen, sandaaltjes in een vrolijk kleurenpalet of felrode peeptoes.Oude schoenen voor de Waarnemer

De Waarnemer is een einzelgänger. Ze doen liever dingen alleen dan samen met een grote groep. Ze zijn analytisch, leergierig en kunnen heel verlegen zijn. Mode en trends zien ze als oppervlakkig en dat is niet aan hen besteed. Ze verzamelen liever kennis dan materiële zaken. Zij lopen dus liever jarenlang met dezelfde schoenen dan ieder seizoen nieuwe paren op te doen. Daar is niks mis mee overigens. Als je een kwalitatief goede schoen koopt, die je ook nog eens goed onderhoudt, dan kun je daar lang plezier van hebben.

Veterschoen voor de Loyalist

Deze verantwoordelijke en betrouwbare man of vrouw is wat we noemen een ‘familiemens’. Ze kunnen zowel gereserveerd zijn als uitbundig. Wat de loyalisten bindt is dat tradities belangrijk voor hen zijn en dat ze zekerheid zoeken.

Met een veterschoen aan de voeten heb je die zekerheid. Deze modellen omsluiten goed de voet, waardoor je stevig staat. Je trekt ze precies zo stevig aan als jij het prettig vindt. Voor de dames is zo’n men-look veterschoen ook nog eens hartstikke hip dit seizoen.

Sneakers voor de Levensgenieter

De levensgenieter, je kent ze wel. De energieke, spontane types met een enorme overtuigingskracht. Ze springen van hot naar her en noemen zichzelf wel eens spottend ‘het eeuwige kind’. Soms zijn ze wat impulsief of naïef, maar altijd “lekker aan het genieten.” Deze mensen zijn de echte sneakerfanaten. Ze hebben ze in alle kleuren, stijlen en van alle merken bovendien. Bovendien weten de levensgenieters hun sneakers op allerlei manieren supergoed te combineren met hun outfits. Zij komen ermee weg.

‘Als ze maar van een duur merk zijn’ voor de Baas

De Baas is een sterke persoonlijkheid. Hij of zij wil het liefst controle houden over elke situatie en komt op voor onrechtvaardigheid. Grote mond, klein hartje kan op hen van toepassing zijn. Bazen kiezen voor de duurdere merken schoenen. Het model maakt hen niet uit. Afhankelijk van hun mood of situatie kiezen ze voor een slippertje of een chelsea boot. Een wandelschoen of een slingbackpump. Als het maar van een goed en duur merk is. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

Hippe comfortschoenen voor de Vredestichter

Een goed mens en altijd op zoek naar harmonie, dat is de vredestichter. Hij of zij gaat een moeilijke situatie liever uit de weg. Doordat ze gemakkelijk met de stroom meegaan, kunnen anderen niet altijd vat op hen krijgen. Deze mannen of vrouwen kiezen geen opvallende en excentrieke schoenen. Maar ook geen al te saaie en degelijke modellen. Zij gaan voor de comfortschoenen die goed voor hun voeten zijn en er toch hip uitzien. Het beste van twee werelden. Dat is harmonie aan je voeten.

Onderzoek naar schoenen

Denk je nu: wat een onzin? Uit een onderzoek van de Universiteit van Kansas blijkt dat testpersonen aan de hand van schoenen veel over hun dragers kunnen vertellen. Ben benieuwd of jou dat vanaf nu ook lukt!

Ons advies: kies de schoen die je (voet) past. Tot ziens in onze winkels!