
Het is hoog tijd om nieuwe voetbalschoenen te gaan kiezen. Voor je het weet, kun je de velden weer op. En na die fantastische WK-voetbalzomer, hebben we er extra veel zin in. Want wat zagen we een spektakel op de Braziliaanse velden. Nee, ik heb het niet over de dribbels van Robben, het schot van die Columbiaan of de vliegende Hollander-kopbal.
Die voetbalschoenen! Nike, Adidas en Puma streden om voorrang wie het meest opvalt. Felle neonkleuren of de linker- en rechterschoen in een verschillende kleur. Je kunt het zo gek niet bedenken. Een aantal jaren terug hadden we deze schoenen als ‘belachelijk’ af gedaan. Nu zie je ook op de amateurvelden bijna alleen maar gekleurde kicksen. Op het gevaar af dat je mij voor oude, sentimentele man verslijt, wil ik hier een lans breken voor de saaie zwart-wit voetbalschoen. Want zoals Cruijff al zei: “Je gaat het pas zien, als je het doorhebt.”
De voetbalschoenen van Neymar of Gullit
Het jongetje -een jaar of tien, blond haar, in korte broek met een t-shirt van Liverpool- trapt de bal keer op keer tegen de muur. Volledig geconcentreerd. Plots dribbelt hij weg met de bal. Hij maakt een paar kapbewegingen, keert zich om en schiet de bal keihard hoog tegen de muur. Met zijn hand tot een vuist gebald in de lucht loopt hij richting denkbeeldig publiek. Hij scoort de winnende treffer in een belangrijke wedstrijd. In gedachten. Net als zijn idool Ruud Gullit.
Het was midden jaren tachtig en dat jongetje was ik. Ontelbare keren speelde ik wedstrijden en scoorde doelpunten, thuis op de oprit. En net als mijn idool wilde ik Lotto-voetbalschoenen. Zwart met een groen logo. En geen andere.
Daar is in die 30 jaar weinig in veranderd. We zien onze idolen spelen en willen dezelfde voetbalschoenen. Als Neymar met die schoenen zo geweldig speelt, dan moet daar toch iets van op jou afstralen?

Kleurrijke voetballers en hun schoenen
En dus laten we ons gek maken door de reclamejongens en –meisjes van de grote merken als Nike, Puma en Adidas. Niet één keer, maar tenminste twee keer per jaar seizoen brengen ze een model in een andere kleur uit. Met het WK voetbal was het hek helemaal van de dam. Zo bracht Nike de Hypervenom -waar Neymar op speelt- in vier verschillende kleuren uit binnen enkele maanden. Een zwarte, een gekleurde bij het begin van het toernooi, een goudkleurige gedurende het toernooi en in augustus komt de witte.
Alles wordt opgehangen aan één persoon, die –niet geheel toevallig- best een aardig balletje kan trappen. Wil je ook die vrije trappen erin krullen als Neymar(Nike)? Ben net als Messi je tegenstander de baas (Adidas)! Heb je net zo’n controle en balgevoel als Van Persie (Adidas)! Haal net als Balotelli het maximale uit je spel (Puma)!
Kom op, wees eens eerlijk. Je speelt aardig, maar zelfs jij wordt geen Messi of Neymar. Dat je hun schoenen draagt, gaat echt het verschil niet maken. Dat weet ik. Dat weet jij. Maar aan een tienjarig jongetje is dat lastiger uit te leggen.

Waar let je op als je voetbalschoenen gaat kopen?
Adidas en Nike vinden twee of drie voetbalschoenen per seizoen normaal. Wat zegt dat over de kwaliteit van de schoen?
De Neymars van deze wereld kunnen prima op die kekke voetbalschoenen spelen. Maar dan heb je het ook over een topatleet. Bekijk de zool van die voetbalschoen maar eens. Die heeft een smal draagvlak. Dat is logisch. Neymar zweeft zo ongeveer over het veld. Dat zie ik de gemiddelde amateurvoetballer niet doen. Die heeft een zool met meer draagvlak nodig en met voldoende teenruimte, omdat hij veel op de voorvoet loopt. Ook zijn de hielkappen van de kleurrijke schoenen ondieper. Daarmee sta je minder stabiel en dat is gevaarlijker voor de enkels. Gevolg, meer blessures tijdens en voetklachten na de voetbalwedstrijd.
Voor de allerkleinste voetballertjes maakt het nog niet zo veel uit. Hun voeten zijn nog flexibel en zij gebruiken de kicksen niet zo intensief. Vanaf de D-jeugd (12 jaar) is het steeds belangrijker om goed naar de voeten van de speler te kijken. De focus op mooi of de nieuwste kleur mag naar de achtergrond verdwijnen. Dat geldt zeker voor senioren, waarbij in sommige gevallen de gewichtstoename vraagt om goede voetbalschoenen met stevige hielkappen. We willen toch zo lang mogelijk van het spelletje blijven genieten? Zorg dan goed voor je voeten en voorkom blessures!

Luister naar je voeten
Gelukkig hebben alle bekende merken ook normale voetbalschoenen met een breder zool, een hogere hiel en ruimte voor de voorvoet. Vaak zijn deze schoenen zwart-wit of zwart met een beetje kleur. Die schoenen gaan immers langer mee en mogen dus een tijdlozer uiterlijk hebben. Echt iets voor de amateur die lekker wil ballen in het weekend. Bijvoorbeeld de Adidas Kaiser Liga of Nike Tiempo Legend.
“Maar van Meer, jij verkoopt toch ook van die gekleurde voetbalschoenen?” Natuurlijk hebben we die ook. Net als bij de kinder-, dames- en herenschoenen, vind je in onze winkels een mix van mode, pasvorm en kwaliteit.
De collectie voetbalschoenen voor het seizoen 2014/2015 staat nu in de winkel. Met de merken Adidas, Nike, Puma, Umbro en Calcio Italia, hebben we weer een ruime keuze voor ieder type voetballer. Jongen of meisje. Jong of oud(er). Spits, verdediger of keeper. Kom langs voor advies, luister naar je voeten en kies de schoen die bij jou past. Je gaat het pas zien als je het door hebt. Of in dit geval. Je gaat het pas voelen als je er op speelt.