Naar boven

Inkopen is vooruit zien

Door Hans


Een dagje schoenenbeurs

Terwijl in februari en maart 2015 iedereen al uitkeek naar het voorjaar, dompelden wij ons volledig onder in de winter. Winter 2015/2016 welteverstaan. Een kijkje achter de schermen bij de inkoop van de wintercollectie schoenen.

Een gek idee hè? Terwijl het volgens de meteorologische kalender nog winter is, komen de zomerschoenen binnen in ons magazijn en richten wij ons alweer op de volgende winter. Je zou er schizofreen van worden.

Nee, dat is onzin. Het is altijd hartstikke leuk om te zien wat een nieuw seizoen aan trends oplevert en of de trends van deze winter de volgende halen. Het is onze uitdaging een zo goed mogelijke collectie samen te stellen voor onze brede klantenkring.

Schoenencentrum

Van Meer Schoenen koopt in bij C.A.S.T., het Centrum voor accessoires, schoenen en tassen in Nieuwegein. Dat is een soort warenhuis, waar elke leverancier een ‘shop’ heeft waar hij zijn artikelen laat zien aan winkeliers. Ieder inkoopseizoen –en die hebben we er twee per jaar- vertoeven we zes dagen in Nieuwegein. De helft daarvan bestaat uit kijkdagen, de andere helft uit inkoopdagen. Om door de dozen de schoenen te blijven zien, verdelen we de dagen naar dames-, heren- en kinderschoenen. Hoe anders dan vroeger. Ik weet nog goed dat vertegenwoordigers met koffers vol schoenen aan huis kwamen. Ze zaten dan achter in de keuken bij pa en ma koffie te drinken. Ondertussen prezen ze de nieuwe modellen aan en probeerden er zoveel mogelijk op hun ordnerbon te zetten. Dat is overigens niet het enige verschil met vroeger. Er zijn nu veel meer verschillende merken en ieder merk brengt meer dan twee keer per jaar een nieuwe collectie uit. Dat maakt de inkoop er niet makkelijker op. Want hoe pik je de juiste trends eruit?


Nieuwe trends

Aan de start van het nieuwe modeseizoen bezoeken we een trendshow. Een opname van die show kun je aan het begin van het nieuwe seizoen in onze winkels bekijken. In de modeshow zien en horen we wat de verwachtingen zijn aan kleuren, zolen, hakken en andere bijzonderheden. Ook zien we daar hoe je de nieuwe modellen schoenen combineert met kleding. Verder lezen we vakbladen en kijken we goed naar wat het “vorige” winterseizoen (waar we op dat moment nog in zitten) deed. Welke modellen liepen goed, wat viel tegen en wat misten we? Om zo gericht mogelijk in te kopen, stoppen we jullie als klanten in hokjes. Niet echt hoor! Maar doordat we bepaalde typen mensen en voeten kennen, kunnen we daar beter de juiste schoenen bij zoeken. Daar hebben jullie uiteindelijk profijt van.


Missers

Maar dan nog valt het niet altijd mee om een half jaar van te voren te bedenken wat het moet zijn. Sommige trends zijn al verdwenen voor ze goed en wel zijn opgekomen. En natuurlijk zitten we er ook wel eens naast. Koop je een heel assortiment bepaalde schoenen die het helemaal moeten gaan worden. Blijken ze in de praktijk toch een stuk minder in trek te zijn. Jammer. Dat is het risico van het vak. Zo hebben we ook nog behoorlijk wat snowboots in het magazijn. Twee winters geleden –toen er weken sneeuw heeft gelegen- kwamen we snowboots tekort. Die kochten we dus veel in. De winters zouden strenger worden. Sindsdien hebben we nauwelijks meer een sneeuwvlok gezien.

Of er deze winter sneeuw komt, kunnen we niet voorspellen. Wel kunnen we vertellen wat winter 2015/2016 aan schoenen brengt: veel zwart, stoere modellen en grove zolen.

De tijd vliegt. Vanaf augustus komen de winterschoenen bij ons in het magazijn binnen en als je goed heb opgelet, weet je dat wij dan weer toe zijn aan de voorjaarsinkoop 2016.


Maar nu nog even niet…
Ruim baan voor zomer 2015!