Naar boven

Hip of goed? Zes tips om goede én hippe kinderschoenen te kiezen

Door John RoelandsAls ouder kom je ooit op het punt dat je met je kind ruzie maakt in de schoenenwinkel. Jij wilt goede schoenen voor je zoon of dochter. Je lieve schat wil absoluut die glimmende prinsessenschoenen of die stoere schoenen met makkelijke klittenband. Dilemma! Geef je ze hun zin of hou je vast aan dat zinnetje in je hoofd ‘slechte voeten, krijg je door slechte kinderschoenen’. Waarom niet the best of both worlds? Goede kinderschoenen zijn al lang niet meer duf. Maar dat wil niet zeggen dat alle hippe schoenen goed zijn voor je kind. Hoe vind je de Dutch Design tussen de Action-snuisterijen? Zes tips om hippe én goed kinderschoenen te kiezen.Tip 1 | een flexibele loopzool
Als je kind nog heel klein is, is het niet zo moeilijk om goede schoentjes te kiezen. Slofjes zijn prima, zolang kinderen niet lopen. Binnen oefenen op blote voetjes en sokjes met antislip, helemaal goed. Vanaf het moment dat ze buiten gaan lopen, is een bescherming met schoentjes nodig. Een flexibele loopzool is dan het meest belangrijk en dat blijft ook zo. Door een flexibele zool kan de voet zich goed afwikkelen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de voet.

Tip 2 | een stevige hiel
Schoenen met een stevige hiel –een contrefort- geven de voet van je kind rust. Je begrijpt dat dat voor voeten in de groei een goed uitgangspunt is. Bij gebrek aan steun voor de hiel, kan de middenvoetspier overbelast raken. Deze moet dan namelijk te veel werken om de schoen aan te houden. De ballerina’s die we dit seizoen veel zien voor meisjes, voldoen meestal niet aan deze eis. Wij vinden deze schoenen daarom minder geschikt om veelvuldig te dragen door meisjes in de groei.


Tip 3 | een goede sluiting
Een goede sluiting van de schoen om de voet voorkomt dat je kind in de schoen schuift of omzwikt omdat de enkel niet goed omsloten is. Een hogere schoen heeft vaak een goede sluiting, die je prima kunt afstemmen op de voet van je kind. Of het een klittenband- of vetersluiting is, maakt eigenlijk niet uit. Als de sluiting maar verstelbaar is. Let op dat kinderen de schoenen goed losmaken bij het uit trekken. Dan blijft de schoen beter in model en blijft deze beter aansluiten.

Tip 4 | de juiste maat
Deze tip spreekt misschien voor zich, maar er bestaan ook fabeltjes over. Ooit gehoord dat je kinderschoenen één maat groter moet kopen? Een fabel dus. De voet heeft wel voldoende ruimte nodig voor groei en afwikkeling van de voet. Jonge kinderen geven niet altijd aan dat hun schoenen te klein zijn. Je kunt het soms merken aan het feit dat ze plots meer vallen dan normaal. Regelmatig het binnenzooltje uit de schoen halen en je kind daarop laten staan, werkt beter. Als de tenen de rand van het zooltje raken, is het tijd voor nieuwe schoenen.
Schoenen van het oudere broertje of zusje dragen? Dat kan. Maar let er wel op dat de schoen voor het andere kind de juiste maat en sluiting heeft en niet teveel is afgetrapt. Iedere kind heeft een andere voet.
Tip 5 | kies voor afwisseling
In het zomerseizoen hebben kinderen meer verschillende soorten schoenen nodig. Een dichte schoen voor de eerste voorjaarsmaanden, een sneaker voor tussendoor en een luchtige schoen voor als het heel warm is. Dit is geen verkooppraatje! Afwisseling in schoenen is belangrijk om de voet niet steeds in een zelfde houding te laten staan. Hoe warm het ook is, een hele zomer op slippers lopen, is voor niemands voeten goed. Het gemis van een stevige hielondersteuning kan klachten veroorzaken. Wist u trouwens dat een voet in een dichte leren schoen vaak minder zweet dan in een slipper?

Tip 6 | prijs zegt niet alles
De duurste schoen is niet per definitie de beste schoen. Wij zien bijvoorbeeld dat jongens een echte sportschoen willen, terwijl ouders denken dat die dure en kekke jongensschoen beter is, omdat het geen sportschoen is. Die redenering gaat niet altijd op. Veel sportschoenen hebben juist een stevige hielsteun en sluiten goed om de voet in tegenstelling tot sommige hippe modeschoenen. Ons advies: let meer op de genoemde tips dan alleen op de prijs.

Nu weet je waar je op moet letten bij het kopen van kinderschoenen, maar wat is er dit seizoen hot voor de voeten van je kinderen?

Bij de jongensschoenen zie je volop sportinvloeden. Kleurige schoenen, waarbij kobalt- en jeansblauw de boventoon voert. Veel schoenen met klittenband –wel zo handig met die wervelwinden- en in een hoger model. Voor het hoogzomerse weer zijn er ook sandalen, maar vooral slippers voor de boys.

De meisjesschoenen sluiten aan bij de damesschoenmode . Dus veel glimmende materialen en printjes. Kleuren die we terug zien zijn zilver, goud, zand en rood/roze en dierenmotieven. Zowel in de sneakers (hoge en lage modellen) als in de ballerina’s (met en zonder bandjes). Ook teenslippers blijven een must voor meisjes in de zomer.

Eerlijk advies over kinderschoenen

Met de merken Develab, Braqueez, Pantofolo d’Oro, Shoesme, Vans, Gattino, Geox Romagnoli en Giga hebben we een kindercollectie samengesteld die past bij de mode én goed is voor kindervoeten. Zo is er voor ieder kind, iedere ouder en ieder budget wat wils.

Loop bij ons binnen voor een eerlijk en vakkundig advies. We meten de voeten van je kind in de lengte en in de breedte en zoeken een daarbij passende schoen. We zijn niet heilig. Ook bij Van Meer vind je enkele fun-artikelen, maar daarbij vertellen we altijd dat het fun is en –bij veel dragen- minder goed voor de voet.

Meer weten over kinderschoenen? Kijk ook eens op http://www.kidzshoez.nl/