Naar boven

Denk jij wel eens na over je aankopen?

                                                                                                                                                                                  Door John Roelands

Lokaal en duurzaam

Schoenen, je kunt er geen genoeg van krijgen. Dat vind ik ook. Maar, denk je ook wel eens na over de schoenen die je koopt? En twijfel je ook wel eens tussen lokaal kopen of in de grote stad of via internet shoppen? Een kleine reflectie voor de laatste maand van dit jaar.

Het begint bij jezelf

Steeds meer mensen denken na over waar hun eten vandaan komt. Hoe heeft het dier geleefd waarvan ik een biefstukje eet, hoeveel kilometers hebben mijn groenten en fruit afgelegd en hoeveel suiker, vet en E-nummers zitten er in mijn eten? Zo voelen ze zich veiliger, gezonder en milieubewuster.

In de mode ligt dat nog iets anders. Consumenten willen steeds iets nieuws, omdat het hip is. Die nieuwe kleding en schoenen moet dan natuurlijk niet teveel kosten, want hee, dat is niet te betalen. En waar het vandaan komt? Uh… liever niet teveel bij nadenken is meestal het credo.

Maar, zoals met alle moeilijke zaken in het leven, het begint allemaal bij jezelf. Wie kiest voor goede schoenen, kiest in eerste instantie voor schoenen die wat meer kosten. Echt leer en de wijze van produceren kosten nu eenmaal geld. Maar daarmee kies je ook voor een paar schoenen dat meestal langer meegaat. Als je dan je schoenen ook nog eens goed onderhoudt, kun je zelfs het leven van je schoenen verlengen. Door regelmatig poetsen, te impregneren of een kleine reparatie aan je schoenen te laten uitvoeren, gaan ze zeker te weten langer mee. Zo loop jij goed en verklein je de ‘footprint’ die je achterlaat op onze wereld.

Wees loyaal, koop lokaal?

Het loopt tegen het einde van het jaar. De tijd van de feestdagen en cadeautjes. Net als andere jaren zie ik de posts weer voorbij komen op sociale media: koop lokaal! Een bericht waar velen met duimpjes en hartjes op reageren. Dat is hartverwarmend, want inwoners en ondernemers kunnen elkaar alleen maar versterken. Zonder inwoners geen klanten, zonder klanten geen bedrijven en zonder bedrijven geen sponsors voor verenigingen, geen activiteiten en tenslotte geen inwoners meer. Dat is heel erg saai!

Als tegenargument hoor ik vaak dat niet alles verkrijgbaar is in onze gemeente.

Of dat het hier veel duurder is. Beide argumenten waag ik te betwijfelen. In Rijsbergen en in Zundert of Sprundel en Rucphen zijn vele bedrijven gevestigd. Ik zou eerlijk gezegd niet een product of een dienst kunnen bedenken die niet lokaal verkrijgbaar is. Bovendien kunnen de meeste ondernemers producten voor jou als klant bestellen. En dat doen ze met alle liefde en plezier voor jou. En de prijs dan? Laat het heel soms iets meer kosten, maar vergeet dan niet de service en het advies dat je krijgt, dat de lokale ondernemer jouw club sponsort, dat je geen verzendkosten hoeft te betalen, het gemak waarmee je bij iemand te rade kunt als er problemen zijn met je aankoop en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar het is toch ook gewoon leuk om af en toe ergens anders te gaan winkelen? Natuurlijk, vooral blijven doen! Want met dit verhaal wil ik zeker niet de moraalridder uithangen. Ik geef je alleen wat stof om over na te denken. Hoor graag terug hoe jij erover denkt!

Rest ons nog; U een gelukkig, gezond en goedlopend 2017 te wensen!