Naar boven

De paden op, de lanen in

Door John


Tips voor de aanschaf van wandelschoenen en bergschoenen


Heb je je voorgenomen om meer te bewegen dit jaar en ga je daarom regelmatig een flinke wandeling maken? Met goede wandelschoenen –ook wel bergschoenen genoemd- maak je die voornemens waar. Zere of vermoeide voeten kun je dan in ieder geval niet meer als excuus gebruiken. Lees onze tips voor de aanschaf van wandelschoenen.

Of je nu iedere maandagavond met vriendinnen een ronde door en om het dorp loopt, het Pieterpad gaat lopen of regelmatig met de kinderen een gps-wandeling maakt, een goede schoen die past bij jouw voeten kan het wandelplezier alleen maar vergroten.

Wat voor wandelaar ben je?

Voor je wandelschoenen koopt, is het verstandig na te gaan, waarvoor je de schoenen het meest wilt gebruiken. Wandel je vooral over paden en vlak terrein of kom je vaker op onverhard en glooiend terrein? Loop je met of zonder bepakking? Zijn het vooral dagtochten of langere tochten? Kortom, wat voor wandelaar ben je?

Wandelschoenen of bergschoenen zijn onderverdeeld in de categorieën A, B, C en D.
Een wandelschoen uit de A-categorie staat voor soepele schoenen en zijn meestal uitgevoerd in een laag model. De zolen zijn steviger dan bijvoorbeeld van een sportschoen en hebben een goede demping. Deze schoenen gebruik je voor lichte wandelingen en langere wandelingen op vlak terrein. In ons eigen landje kun je met een A-schoen meestal goed uit de voeten.
Ook zijn A-wandelschoenen heel prettig voor stedentrips. Nergens klagen mensen zoveel over zere voeten als tijdens een stedentrip. Omdat het niet van die zware en hoge schoenen zijn, kun je er toch nog ‘stads’ uitzien met deze sportieve schoenen.

In de B-categorie vind je wandelschoenen voor mensen die graag lange tochten maken op meer glooiend terrein of onverharde paden. De schoenen geven meer ondersteuning dan A-wandelschoenen, omdat ze meestal halfhoog zijn. De enkel is daarmee goed omsloten. Prettig, wanneer je met bepakking loopt. Ook hebben deze schoenen een stuggere zool, waardoor je meer grip hebt op geaccidenteerd terrein.
Loop je wel lange afstanden maar alleen op verharde wegen en paden, dan adviseren wij een lage schoen. Omdat deze lichter is, kost het wandelen minder energie dan met een zwaardere schoen.

Schoenen uit de C- en D-categorie zijn bedoeld voor extreme tochten, zoals een gletsjeroversteek, bergbeklimmen of lopen met zware bepakking. Voor dit soort schoenen verwijzen wij je graag naar een gespecialiseerde outdoor-zaak.

Luister naar je gevoel

Net als bij gewone schoenen is het van groot belang dat je zelf voelt hoe de schoenen zitten. Kom dus langs in één van onze winkels om wandelschoenen te passen en er even mee rond te lopen. Dan weet je snel genoeg of ze je goede ondersteuning geven of dat je ze te zwaar vindt.

Dat passen kun je het beste rond het middaguur doen. In de loop van de dag worden je voeten meestal wat dikker en het is niet de bedoeling dat je schoenen halverwege je wandeling gaan knellen. Uiteraard adviseren wij je over schoenen in de juiste lengte en breedte. Dat geldt ook voor de hoogte. Op basis van wat jij ons vertelt over jouw wandelingen en eventuele ervaringen met wandelschoenen, adviseren we de juiste schoen voor jouw voeten.

Bijna alle wandel- en bergschoenen hebben naden en stiksels op en in de schoen. Dat is nodig, maar het kan ook irritatie geven of voor drukplekken zorgen. Let daar extra op bij het passen. Soms kunnen we er een oplossing voor bedenken. Soms moet je gewoon een ander model kiezen dat beter bij jouw voeten past.
Heb je podotherapeutische zolen? Er zijn veel wandelschoenen waar je de binnenzool uit kunt halen, waardoor er plaats is voor de inlegzolen. Neem je zooltjes dus mee om goed te kunnen passen.


Wandelschoenen voor de hele familie

Bij Van Meer Schoenen vind je wandelschoenen voor de hele familie. Dames -, heren- en kinderwandelschoenen (vanaf maat 35) hebben we op voorraad. En zoals altijd, kunnen we veel voor u bestellen. Bij ons vind je de volgende merken wandelschoenen.

- Lowa
- Grisport
- Salomon
- Ecco

Onze eigen West-Brabantse omgeving leent zich heel goed voor het maken van mooie wandelingen. Bijvoorbeeld op basis van knooppuntennummers. Verder hebben VVV Zundert en VVV Rucphen leuke wandelingen beschikbaar. Maar ook in de Pannenhoef kun je via de gemarkeerde routes genieten van de mooie natuur. Allemaal redenen om dit jaar dat goede voornemen wél te realiseren. Bovendien is wandelen goed voor je gezondheid. En niet te vergeten: je humeur schijnt van een half uurtje lopen per dag beter te worden. Tot ziens dus op één van de paden en lanen rondom Rijsbergen en Sprundel.