Naar boven

Brede of smalle voeten? Kies de schoen die jou het beste past

    Door Willemijn de Jongh

Over het nut van voeten meten.

Een goede balans begint bij de basis: je voeten. Daar sta je een hele dag op. Jouw voeten zijn uniek. Zij verdienen een schoen die perfect past en waar jij je comfortabel in voelt. Alleen door te meten weet je of je een brede leest nodig hebt of dat jouw voeten zich comfortabeler voelen in een smaller model. Meet het en je weet.

Perfect passende schoenen.

Iedereen wil de perfect passende schoen. Eerlijk is eerlijk. Dé perfecte pasvorm bestaat alleen als de schoenen speciaal voor jouw linker- en rechtervoet op maat worden gemaakt. Je begrijpt dat dat een hele dure aangelegenheid wordt. Maar we kunnen de perfecte schoen wel benaderen. Hoe? Door te beginnen met meten.

Bij kindervoetjes is het gebruikelijk om ze te meten. Die groeien immers een paar centimeter per jaar. Meten is nog steeds van belang als de voeten niet meer groeien. Wat is de lengte? willen we allereerst weten. Een halve centimeter langer of korter kan een andere (halve) schoenmaat betekenen. Verder is het belangrijk om te weten wat de omvang is van het breedste gedeelte van je voet. Beide maten kunnen we in winkel voor je opmeten. Zo weten we of we maat 38 of 38,5 uit het magazijn moeten halen. En of het verstandig is om je een bredere leest te laten passen.

Meten is weten, is een bekend gezegde. Toch zijn de maten niet in steen gehouwen. Sommige modellen vallen nu eenmaal groter of kleiner uit. Ondanks dat je maat 38,5 meet, geven we je toch een maat 39 aan. Als je bijvoorbeeld een brede voorvoet hebt en een smal hielbeen, kiezen we eerder voor een normale leest in plaats van een bredere. De breedte loop je tenslotte nog een beetje uit. Aan de hiel van de schoen verandert niets. Met een breder model zou je teveel ‘slippen’ in je schoenen. Dat loopt heel vermoeiend en geeft op den duur andere klachten.Wat anderen zeggen

Wij van WC Eend adviseren WC Eend. Dat deugt niet. Daarom laten we fysiotherapeut Marijke Sligchers en podotherapeut Marieke Bartels aan het woord. Hoe kijken zij vanuit hun vakgebied naar voeten en schoenen?

Marijke Sligchers, manueel- en sportfysiotherapeut:

“Op blote voeten lopen is voor de mens de beste manier om zich voort te bewegen, als je het mij vraagt. Onze voeten hebben feitelijk dezelfde eigenschappen als onze handen. De leefomstandigheden van nu maken het echter onmogelijk om altijd op blote voeten te lopen. We verwennen onze voeten met schoenen. Soms zelfs aangevuld met op maat gemaakte inlegzolen. Om voetklachten te voorkomen is een goede schoen essentieel. Bovendien kan de stand van de voeten verantwoordelijk zijn voor een standsverandering in andere gewrichten. Daardoor kun je elders in je lichaam klachten krijgen. Naast comfort moet een schoen daarom voldoende stabiliteit bieden. Een goede pasvorm is belangrijk. Daarbij moet steeds zoeken naar een compromis tussen voldoende ondersteuning en het behoud van een goede voetspierfunctie. Het advies van een schoenspecialist is hierbij onontbeerlijk!”

Podotherapeut Marieke Bartels:

“Wij krijgen vaak de vraag: wat is een goede schoen? Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is niet zo gemakkelijk te geven. De eigenschappen van een schoen moeten namelijk passen bij de eigenschappen van de voet. En die is bij iedereen verschillend. Vandaar wij een persoonlijk schoenadvies belangrijk vinden. Voor de een is een veterschoen goed, voor de ander zal een schoen met klittenband juist beter werken. Voorop staat dat een niet goed passende schoen voor veel ongemakken kan zorgen. Dat zijn niet alleen de pijnlijke tenen in te kleine schoenen. Dat gaat verder. Je gebruikt namelijk de spieren van je benen op een andere manier als je schoenen te groot, te klein, te breed of te smal zijn. Een goed passende schoen is dus zowel voor de spieren, de gewrichten als de huid erg belangrijk.”

Hoor je het ook eens van een ander!

Dat wij comfort en pasvorm belangrijk vinden, zeggen we niet alleen. Dat zie je ook terug in onze winkels. Zo hebben we verschillende merken in onze collectie die schoenen in halve maten en met diverse breedtematen hebben. Bijvoorbeeld Durea voor dames en GIJS voor de heren. Natuurlijk meten wij graag je voeten op. Zodat we zeker weten welke schoenen bij jouw voeten passen. En hebben we ondertussen jarenlange ervaring in hoe de pasvorm van de verschillende voeten uitvalt. Meet, pas en voel het!